شهرک سنگی واردزیا در گرجستان

به گزارش مهسان بلاگ، شهر واردزیا در گرجستان | Vardzia

گرجستان یکی از کشورهای نیمه آسیایی و نیمه اروپایی است که به واسطه تاریخ کهن و قدیمی خود و همچنین نوع طبیعتش، پر است از جاذبه های سنگی جالب و دیدنی! یکی از این جاذبه های سنگی که از طریق انسان ها در دل کوه های گرجستان به وجود آمده، شهر واردزیا در گرجستان است. این شهر سنگی، چند صد سال است که قدمت دارد و به نظر شهری کامل و مجهز در زمان خود بوده است. در ادامه با ما در خبرنگاران همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، با شهر واردزیا در گرجستان آشنا شویم.

شهرک سنگی واردزیا در گرجستان

همه چیز درباره شهر واردزیا در گرجستان

شهر واردزیا در گرجستان به زبان گرجی، ვარძია نوشته می شود و نام یک شهر و یا بهتر بگوییم، مجتمع سنگی در جنوب این کشور است. این شهر از تعداد زیادی خانه هایی که به شکل غار ساخته شده اند، به وجود آمده است. در شهر واردزیا یک صومعه وجود دارد که در دامنه های کوه اروشتی و در سمت چپ ساحل رودخانه متکواری ساخته شده است. این شهر در فاصله 30 کیلومتری آسپیندزا قرار گرفته است. در اسناد و روایات تاریخی آمده است که این شهر سنگی در نیمه دوم قرن 12 میلادی ساخته شده است. این غارها در امتداد پرتگاه تا 500 متر و در بالا تا 19 ردیف امتداد دارند.

صومعه این شهر که تعهد نام دارد، قدمتش به سال های 1180 میلادی باز می شود در عصر طلایی کشور گرجستان و در زمان ملکه تامار و شوتا روستاولی می رسد و بر روی در و دیوار آن ها، مجموعه ای از نقش های مهم بر دیوارهای آن نقاشی شده است. پس از جانشینی عثمان در قرن 16 میلادی در گرجستان این مکان تا حد زیادی متروکه شد و اکنون نیز به عنوان بخشی از میراث ملی محفوظ مانده است. در واقع منطقه وسیعی از این منطقه با عنوان کتیبه آینده در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

تعدادی از منابع مستند و اطلاعات تکمیلی، از ساختمان های موجود در این محل سر چشمه می گیرد. بیشتر مجموعه کتاب های تاریخی با عنوان تاریخ گرجستان به این موضوع اشاره می نمایند. یکی از این اشارات عبارتند از:

ملکه تامار بعد از دریافت یاری های الهی و پیروزی در نبردهایش و قبل از انتقال صومعه به واردزیا یک کلیسا با طرح و شمایل مریم مقدس بنا کرد.

گفته می شود در شهر واردزیا این ملکه به دلیل نبردهایش از واردزیا کوچ کرد و پس از پیروزی های بعدی اش در جنگ باسیان، لوان شاوتلی به افتخار او در کلیسای مریم مقدس جشنی برگزار نمود. با مراجعه به تاریخ کشور گرجستان علاوه بر این که همچنین به چگونگی رهایی یافتن واردزیا از تهاجم مغول ها در سال 1290 میلادی آشنا می شوید، همچنین می توانید درباره تاریخچه ساخت شهر واردزیا در گرجستان اطلاعات بیشتری کسب نمایید. یکی از تاریخ نگاران دوران صفویه، در نگارشات خود به قبل از دوره تهاجم سپاه ایران به واردزیا توسط شاه طهماسب در سال 1551 میلادی شرح را شرح می دهد.

او در نگارشات خود شهر واردزیا را یک پدیده ای شگفت انگیز با دیوارهای غیر قابل تسخیر و بزرگ، توصیف می کند. شهر واردزیا در سال 1283 میلادی شاهد زلزله ای بود که متاسفانه بیش از دو سوم این شهر را از بین برد. در آخر هم پس از ورود عثمان مغولی در سال 1578 میلادی و رفتن راهبه ها، متروکه شد. جالب است بدانید که زمانی که این شهر ورادزیا آماده شد در آن 13 طبقه با 6 هزار غار مسکونی، اتاق پادشاهی و صومعه ای بزرگ به همراه برج ناقوس بود.

VARDZIA WEATHER

معماری خاص شهر واردزیا در گرجستان

نتایج حفاری های صورت گرفته در دوره شوروی ها به وضوح نشان می دهند که شهر واردزیا در گرجستان در دوره عصر برنز مسکونی بوده است. این موضوع نشان دهنده تأثیر و نفوذ فرهنگ گرجستانی ها در این منطقه بوده است. طراحی بیرونی ساختمان اصلی واردیزا به صورت کاملاً پنهانی صورت گرفته بود و در گذشته تنها به وسیله چندین تونل زیرزمینی قابل دسترسی بوده است. در بخش شرقی این مجموعه 79 غار مسکونی جداگانه در 8 ردیف و با مجموع 242 اتاق وجود دارد که از میان آن ها 6 عبادتگاه، 1 داروخانه، 1 مهمانخانه، 1 مجلس و 1 اتاق مخصوص ملکه وجود دارد. در بخش غربی، بین برج ناقوس و کلیسای اصلی، بیش از 40 خانه، در 13 ردیف و با مجموع 165 اتاق وجود دارد که از میان آن ها، 6 عبادتگاه، 1 غذا خوری مخصوص راهبان، 1 نانوایی و نیز اجاق هایی مخصوص برای پخت نان و همچنین 1 کوره آهنگری وجود دارد. این مجتمع در آن سوی برج ناقوس تا 19 ردیف به بالا امتداد دارد که با پله هایی به یک قبرستان منتهی می شود.

انواع ساختمان ها در شهر واردزیا در گرجستان به این صورت تعیین می شوند:

  • نوع اول: در هنگام سلطنت گیورگی سوم از سال 1156 - 1184 میلادی، این مکان در معرض دید عموم قرار داشته است و اولین غار در آن به منظور سکونت افراد در آن حفر شده بوده است.
  • نوع دوم: بین مرگ گیورگی سوم تا ازدواج جانشین او یعنی ملکه تامار در سال 1186 میلادی، زمانی بود که صومعه تعهد با کنده کاری و سنگ تراشی هایی، تزئین شدند.
  • نوع سوم: از سال 1186 میلادی تا زمان جنگ باسیان در سال 1203 میلادی است. در این مدت در شهر واردزیا در گرجستان خانه هایی مسکونی ساخته شد که از آن ها برای استحکامات دفاعی، محل ذخیره کردن آب و شبکه آبیاری استفاده شد.
  • نوع چهارم: شامل یک دوره زمانی است که برای بازسازی جزئی بناها صرف شد. این بازسازی به خاطر همان زلزله سال 1283 بود که در بالا به آن اشاره کردیم و همین باعث به بار امدن خسارات شنگین شد.

صومعه تعهد شهر واردزیا در گرجستان

این کلیسا مرکز روحانی و معنوی و کانون تاریخی شهر واردزیا در گرجستان بوده است. این کلیسا همانند دیگر قسمت های این شهر از دل صخره ها و کوه ها تراشیده شده است و به اندازه دیوارهای سنگی آن 27 فوت در 48 فوت و به ارتفاع 30 فوت می رسد. دیوارهای این کلیسا نقاشی شده اند. این نقاشی ها به طور قطع نشان دهنده اهمیت ظهور و پیشرفت دیوارنگاره مربوط به قرون وسطا است.

بر روی دیوار شمالی کلیسا، نقاشی از راتی سوراملی به یادگار گذاشته شده است. همراه این نقاشی، کتیبه ای با این مضمون وجود دارد: خدایا، این هدیه را از بنده ات راتی بپذیر که او این کلیسا را برای رضای تو تزئین نموده است.

بر روی دیوار شمالی، نقاشی هایی از مؤسسان سلطنتی این شهر یعنی گیورگی سوم و ملکه تامار به چشم می خورد. روی کتیبه ای که همراه تمثال تامار دیده می شود نوشته شده است که: خدا به او عمر طولانی عطا کند. اما همراه نقاشی گیورگی کتیبه ای دیده نمی شود. از همین موضوع می توان دریافت که؛ تاریخ این نقاشی ها بین مرگ گیورگی در سال 1184 میلادی و ازدواج تامار در سال 1186 میلادی بوده است. همچنین در این صومعه، نقاشی هایی از حوادث مهم زندگی حضرت عیسی سطح دیوارهای زیر زمین و همچنین دیوارهای بالایی را پوشانده است. این نقاشی ها با بشارت جبرئیل به مریم مقدس آغاز شده و با نقاشی هایی از شمایل تولد مسیح دنبال می شود.

در سطح پایین تر دیوارها که بیشتر قابل دسترسی هستند نیز تصاویر قدیسان به چشم می خورد. روی دیوارهای تحصن گاه، پشت محراب، نقاشی های دروازه کلیسای پدر نیز وجود دارد. در سالن هشتی کلیسا صحنه هایی از قضاوت آخر، در آغوش آبراهام و حمل یک صلیب توسط فرشته ها به تصویر کشیده شده است. سایر نقاشی ها هم در سال 1283 مفقود شده اند.

دانستنی هایی درباره شهر واردزیا در گرجستان

  • تامار به عنوان ملکه ای از سلسله باگراتیونی ها از سال 1184 تا 1213 میلادی بر گرجستان حکومت کرد که دوران سلطنت او دوره اوج اعتلای فرهنگ و تمدن گرجی و عصر طلایی تاریخ گرجستان به شمار می آید. صندلی او به عنوان بالاترین مقام زن در حکومت گرجستان و حق حاکمیت او با لقب پادشاه در منابع تاریخی قرون وسطی تأیید شده است.
  • درون سازه شهر و یا بهتر بگوییم، شهرک مسکونی سنگی ورادزیا، تقریبا 300 اتاق آن قابل بازدید است و در بعضی از تونل ها هنوز آب آشامیدنی پمپاژ می شود.
  • شهر واردزیا در گرجستان راه دوری دارد و شاید به همین خاطر است که اکثر کسانی که به گرجستان سفر نموده اند حتی اسم آن را نشنیده اند اما دیدن این شهر سنگی، بسیار هیجان انگیز است و خالی از لطف نیست. برای رفتن به ورادزیا؛ مینی بوس هایی روزانه از شهر آخالتسیخ به سمت واردزیا حرکت می نمایند. فاصله این شهر سنگی تا شهر تفلیس حداقل 4 ساعت است که شاید راحت ترین راه این باشد به برجومی رفته و پس از مستقر شدن در آن جا با تاکسی و طی کردن دو ساعت به این شهر دیدنی بروید.
  • از سال 1985 این محل، بخشی از موزه تاریخی و معماری واردزیا به شمار می رود که شامل 46 محل مربوط به معماری و 21 محل مربوط به باستان شناسی و 21 محل مربوط به هنرهای تاریخی است.
  • در سال 2007 میلادی نیز واردزیا طبق معیارهای خاص جهانی به عنوان یک فرهنگ ترکیبی و مکان ملی در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
  • اگرچه مقامات دولتی گرجستان کوشش زیادی نموده اند که این شهر منحصر به فرد تخریب نشود، اما متاسفانه تا به امروز بخش هایی از آن در اثر گذر زمان فرو ریخته است.
  • در راه بازدید از وارادزیا، از قلعه تموگوی (Tmogvi Castle)، صومعه ساپارا (Sapara Monastery) و شهر زیبای آخالتسیخه (Akhaltsikhe) بازدید نمایید.

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری

باتسک: مترجم آنلاین، دارالترجمه آنلاین

منبع: الی گشت
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 8775

به "شهرک سنگی واردزیا در گرجستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شهرک سنگی واردزیا در گرجستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید